Hjem på budsjett

Leksjon 1 – Slik kommer du godt i gang med planleggingen

Gjør det riktig med en gang  – start med å planlegge

Hvis du vil ha et hjem med fokus på god design og smarte løsninger, så gjør det alle interiørdesignere gjør – planlegg. En designer går ikke inn i butikk og tilfeldig plukker produkter og materialer han eller hun liker. Alt er planlagt (og klarert med klient) på forhånd. Alt fra stil, design og ikke minst, budsjett.

Når du har bestemt deg for å fornye hjemmet ditt er fristende å hoppe rett i det og starte på alt som er gøy. Plukke ut nye puter, velge maling eller starte med oppryddingen, men når det kommer til hjem og innredning er det lurt å ta deg tid til å planlegge først. Vurder hva du har av midler og rådighet. I denne modulen fokuserer på hva du må tenke gjennom før du tar de grunnleggende beslutningene.

Så, før du begynner å plukke ut møbler og sette i gang med oppussingen, anbefaler jeg at du sitter ned og tenker over hva du faktisk ønsker å endre i hjemmet ditt. Når jeg konsulterer andre som står fast, stiller jeg alltid to spørsmål:  Hva er det du liker i hjemmet ditt? Og hva ønsker du å endre?

De samme spørsmålene stiller jeg nå til deg. Hva liker du i hjemmet ditt? Er det rom eller områder du er fornøyd med, hvorfor? Og hva er det du ønsker å endre?

Det er ikke alltid de store omveltningene som skal til for at man skal trives mer i hjemmet sitt, så det er lurt å bli bevisst på hva man synes om sine omgivelser.

Flere føler de mangler det lille ekstra i hjemmet, kanskje dette er noe som plager deg også? Jeg har vært i denne situasjonen selv mange ganger. Da er derfor lurt å vite hvor du kan finne inspirasjon og ikke minst, ha en viss idé om hva du vil ha.

Et langsiktig eller kortsiktig mål?

Det du ønsker å endre, hva er langsiktige mål og hva er kortsiktig? Hva er det som haster og hva er det som kan vente? Her anbefaler jeg at du fyller ut skjemaet jeg har laget. Et langsiktig mål kan være å pusse opp badet eller bygge en ny terrasse. Begge deler er realistiske å få gjennomført, men krever mer tid, planlegging og penger enn f.eks. et annet mål, som kan være å rydde garasjen.

Her anbefaler jeg deg å bruke skjemaet og sette prosjektene du ønsker å starte i de ulike boksene de hører hjemme.

Gå på visning i ditt eget hjem

Hva tror du gjestenes førsteinntrykk er når de kommer hjem til deg? Har du tenkt hvordan det kan være? Start ved ytterdøren og kjenn hvordan det er å komme inn i entréen. Hvordan blir du møtt?

Blir du møtt med søppelposer som lukter og venter på å bli kastet? Snubler du over masse sko og føler det ikke er mer plass til yttertøyet? Vær kritisk, tenk at du er på visning i ditt eget hjem. Du skal ikke gjøre dette kun for gjestene som kommer, men det er også viktig at ditt første møte i hjemmet etter en lang dag på jobb er en hyggelig opplevelse.

En god måte å se ting i et mer kritisk perspektiv er å ta på seg “gjestebriller”. Du tar ikke fysisk på deg briller, men prøver å se hjemmet ditt fra et utenforståendes perspektiv. Vi kan ofte bli litt blinde når det kommer til eget hjem, så gjestebriller kan hjelpe deg å se ting du har lært å ignorere. Så på med gjestebrillene, og gå gjennom rom for rom hva du liker og ønsker å endre. Noter enten på skjemaet eller i en egen notatbok.

Kanskje det er noen rom er kanskje bare rotete og trenger å organiseres? Andre trenger kanskje litt maling? Eller nye møbler? Uansett hva du ser, skriv og noter det på sjekklisten jeg har laget. Husk – det er også lov å skryte av sitt eget hjem.