Hjem på budsjett

Leksjon 2 – Hvordan lage et moodboard – og hvorfor du burde

Hva er moodboard?

Kort og konkret så er moodboard en tavle med bilder, tekst, tekstilprøver eller andre objekter satt sammen i en collage som en visuell presentasjon.

Hva brukes det til?

En inspirasjonstavle eller moodboard, er noe de aller fleste designere og stylister innen mote og interiør bruker som et visuelt hjelpemiddel som viser hvordan ulike farger, mønster, strukturer og stilarter passer sammen.

Dette er til stor hjelp for designeren selv, ikke minst klienten for å få innblikk i hva designeren faktisk prøver å formidle. Et moodboard kan være fysisk, mange bruker vegg, tavle eller kjøleskapet, men du kan også lage det digitalt på pc eller telefonen.

Hvorfor burde jeg lage moodboard?

Uansett hvor flink du er til å se for deg i hodet hvordan noe ser ut eller ikke, så kommer man ikke unna at vi mennesker er visuelle vesener. Seeing is believing.

Vi trenger å se for å forstå hele bildet. Med bakgrunn av dette er derfor moodboard et fantastisk verktøy hvor du kan samle alle dine ideer og inspirasjonskilder,for å se hva som fungerer sammen – og hva som ikke fungerer.

Det er en grunn til at selv de godt erfarne designere med over 30 år i bransjen, tar i bruk det å lage moodboard. Det funker! Spørsmålet er nå om du vil lage et fysisk, der du klipper ut bilder fra blader og nett, eller om du vil lage det digitalt?

Under kurset vil du kanskje se fordelen med å lage flere moodboards. Du kan godt lage et for hele hjemmet, ta for deg hovedtrekk og finn den råde tråden, men lag gjerne et moodboard rom for rom. Lag så mange du har behov (og lyst) for.

Hvordan lager jeg et digitalt moodboard?

Et eksempel på Moodboard når du søker på Pinterest

Personlig elsker jeg når jeg kan arbeide fysisk med noe. Jeg erfarer det på en helt annen måte når jeg kan ta på det. Jeg klipper/printer ut bilder og setter det sammen på en papplate som kan henges opp. Men jeg forstår i en hektisk hverdag er det mye enklere og billigere å ty til digitale hjelpemidler. Og ja, jeg bruker dette også.

Du kan selvsagt bruke kjente pc-programmer som Photoshop eller Illustrator for å lage et moodboard, men det finnes mange gode apper og hjemmesider på nett som kan hjelpe deg.

Mine topp 3 digitale løsninger

1. Det er mange sider på nett du kan lage et moodboard på, en av de aller mest kjente sidene du kan bruke er det sosiale medie Pinterest. Link til Pinterest her!

2. En annen favoritt som jeg har brukt masse er siden til Canva. Har kan du lage alt mulig av digitale skjemaer og hjelpeark. Siden er enkelt bygget opp og du kan lett klikke og dra bilder og illustrasjoner inn i moodboardet. Det er også flere proffe maler du kan velge mellom. Link til Canva her!

3. Det finnes flere apper til telefonen, bare søk på “moodboard” i hvilken som helst app-butikk og du vil få opp mange gode forslag. En app jeg har som er superenkel, men ikke så avansert og ikke minst, gratis, er appen Moodboard til iPhone, til Android (ja, jeg har to telefoner) bruker jeg appen Interior Design Board, som jeg må innrømme er enda bedre. Du kan laste ned appen Moodboard til iPhone her og Interior Design Board til Android her.

Slipp løs din indre designer

Søk og lek deg frem i med de mange bildene på Pinterest

Nå vil jeg bare anbefale deg at du leter på nett og interiørblader, finn ut hvilke interiørstiler du kan bygge videre på hjemme og lek deg frem på moodboardet. Det er ingen som vil le av deg og dette er ikke en eksamen. Dette skal være gøy og inspirerende.

Du kan bli overrasket over hvilke farger og stilarter som kan passe sammen, lag et moodboard hver til alle rom du ønske å fornye. Ikke tenk på billig eller dyrt design, fokuser på hva du ønsker å jobbe mot i denne delen. Alt det praktiske som budsjett og tidsplaner tar vi senere. Dette vil gjøre prosessen som kommer i de neste modulene mye enklere.